"Keski-Suomessa maan rumimpia työttömyyslukuja

Työttömyys kiusaa edelleen Keski-Suomea.

Tuoreimman työministeriön työllisyyskatsauksen mukaan Keski-Suomen TE-keskuksen alue eli käytännössä maakunta oli kesäkuussa työttömyysasteella mitaten maan neljänneksi surkein. Keski-Suomen TE-keskuksen alueella oli työtä vailla 12,6 prosenttia työvoimasta, ja heikommin olivat asiat vain Lapissa (15,7 %), Kainuussa (15,5 %) ja Pohjois-Karjassa (15,4 %).

Työttömyys kuitenkin helpotti viime vuoden kesäkuusta niin Keski-Suomessa kuin muuallakin Suomessa. Keski-Suomessa oli työttömänä kesäkuun lopussa 16 114 henkeä. Siinä on vähennystä vuodentakaisesta yli 1 500, mutta toukokuun lopusta laskien työttömiä oli nyt yli 1 400 enemmän. Määrää kasvatti toukokuusta perinteiseen tapaan koulutuksesta valmistuneiden nuorten tulo työmarkkinoille ja työvoimapoliittisten toimenpiteiden vähentyminen.

Jyväskylässä työttömänä oli kesäkuun lopussa 6 215 henkeä, mikä tekee työttömyysasteeksi 14,8 prosenttia. Se pudottaa Jyväskylän maan kymmenen suurimman kaupungin listalla viimeiseksi, sillä kovassa kasvuvauhdissa oleva Pori kiilasi itsensä yhdeksänneksi."

...Eli siis heikoin lenkki... Se on kyllä uskomatonta ja ihmeellistä miten tämä Jyväskylän seutu aina imagotutkimuksissa vieraspaikkakuntalaisten keskuudessa pärjää niin hyvin. Vain tunnetusti köyhät ja muuttotappiosta kärsivät Lappi, Kainuu ja Pohjois-Karjala vetävät vertoja tälle käpykylälle. Tästä työttömyysasiasta ja olemassaolevienkin työpaikkojen muuttumisesta sellaiseksi ettei niiden palkalla elä saisi verenpainetta nostettua kesäpäivän ratoksi helpostikin, mutta en nyt jaksa ruveta oikein vaahtoamaan kun tämä on ollut tämä nyt ei sinänsä tullut mitään uutena asiana eteen. Tämä nyt on ollut tiedossa.

Meikäläisenkin koulutuksella ja kokemuksella olisi käyttöä alueella jonka elinkeinoelämässä olisi jotain draivia, mutta onnekseni en ole mitenkään uraorientoitunut. Sitkottelen koulutustani vastaamattomassa työssä täällä pelkän perustoimeentulon saamiseksi - kun elämäni on kuitenkin vapaa-aikasuuntautunutta eikä mulla ole ollut oikein koskaan erityisiä ambitioita uratuubista. Motivoivinta työhistoriassani on ollut perheyrityksessä läheisteni vaurastuttaminen :D

Ihmettelen kyllä suuresti tätä nykyistä suuntausta jossa tällä yhteiskunnalla oli kyllä vara ylikouluttaa mut ammattikorkeakoulutasoisesti siinä vaiheessa 18 vuotta kestäneen työuran jälkeen, mutta julkisella tai yksityisellä sektorilla ei sitten hyödynnetä tätä kasvanutta kompetenssiäni lainkaan. No, henkilökohtaisella tasolla on se ilo että olen pari astetta viisaampi (ja kyynisempi).