No niin. Tässä tulee nyt tällaista pientä vertailua minkälaista muutosta tapahtuu kun kameran eteen laitetaan Cokinin Magne-Fix lisukkeita. Hankin siis eilen Fotomikin avustuksella sekä laajakulmalisukkeen että telelisukkeen. Nissä on tuollaiset siistit logolla varustetut muovisuojat kummassakin päässä. Ensin liimattiin kameran objektiiviin teräsrengas - sen jälkeen nuo pysyvät magneetilla suhteellisen tukevasti nokalla. Korkeampi on laajis ja matalampi on tele.
54621.jpg

Tyypillisten teknisten testikuvien tyyliin valitaan joku kohde mistä maallikkokin näkee millaisia muutokset ovat, kuten tässä tapauksessa tuo jo tutuksi tullut taloni.
Vasemmalta ylhäältä aloittaen:
1) Laajakulmalisäke edessä, kamera perusasennossa
2) Au naturel, kuten tähänkin asti, ei mitään säätöjä eikä lisukkeita
3) Laajakulmalisuke edessä zoomattuna kaikki mitä tuosta lähtee, myös digitaaliset.
Alhaalta vasemmalta:
4) Telelisuke edessä mutta kamera perusasennossa.
5) Telelisukkeen kanssa zoomattu mitä irti saa, myös digitaaliset.
6) Kyseiset klasit.
54624.jpg
Ja kuten Fotomik arveli kyseessä ei ole varsinainen lintulinssi. Pihaan saapuessani paikallistin hakkaavan äänen perusteella naapurin pihassa sijaitsevassa sähkötolpassa tikan. Alla oleva kuvasarja havainnollistaa minkälaista apua telelinssi tuo linnun havaitsemiseen.
a) Vasemmalla kaikki mitä kamerasta ja telelisukkeesta irtoaa kun on zoomattu kaikki, myös digitaaliset - ja avot - erittäin hyvän näköaistin omaavat henkilöt huomaavat kenties että sähkötolpan rungolla on kuin onkin tikka.
b) Oikealla vertailun vuoksi näkymä sähkötolpasta ja tikasta ilman telelisäkettä ja zoomaamista. Ei näy kuin epämääräistä pusikkoa, tikasta ei ole tietoakaan.

Kuten huomaamme lisäkkeestä on kyllä myös lintukuvauksessa apua. Täytyy vain etsiä rohkea lintu joka tulee vielä lähemmäksi. Jos pääsemme n. kolmen metrin etäisyyteen saatamme saada linnusta kuvan jossa se erottuu myös nettikoossa.
54629.jpg
Kaikki nämä kuvat on otettu käsivaralta ilman jalustaa tänään klo 16 jälkeen. Tämän enempää emme enää testaa näitä, toteamme vain että olen tyytyväinen ostokseen ja rupeamme käyttämään lisukkeita lisämaustetta antamassa.