267853132_dcc230162b.jpg
Korskeus
Originally uploaded by Halo Efekti.

Valokuvatorstain tämän viikon aiheena, ylpeys. Tässä tapauksessa on korostettu että se on yksi seitsemästä kuolemansynnistä. No, minulle uskontotematiikka on aika vierasta...En myöskään ollut silloin paikalla kun tätä nykyisin paljon arvostettua nöyryyden hyvettä oli jaossa ja en näinollen osaa pitää sitä kovin suuressa arvossa. Mitä hyötyä on yksilölle siitä että hän kulkee hattu kourassa, nöyränä tyttönä/poikana? Pelkästään, yksinään kuultuna, sana ylpeys tuo minulle ennemmin mieleen positiivisia asioita. Näille positiivisille ominaisuuksille on ominaista että adjektiivi ylpeä voidaan mainiosti korvata toisella sanalla joka muuttaa sisällön vielä astetta positiivisemmaksi:
  • uljas nuori intiaani ratsunsa selässä
  • herkistynyt äiti lapsensa valmistujaisjuhlassa
  • uuttera maanviljelijä katselee lainehtivia viljapeltoja
  • taitava kukkahattutäti esittelee palkintokurpisoitaan
  • innostunut lapsi esittelee piirrostaan
Vai että kuolemansyntiä, pyh.

"Ylpeys on sitä, että on ollakseen jotain muuta kuin mitä oikeasti on: ylpeä rakentaa itsestään kuvan muiden ja itsensä ihailtavaksi. Ylpeyteen liittyy myös pelko siitä, että muut eivät voi hyväksyä minua sellaisena kuin olen. Siinä mielessä monet ylpeät ihmiset ovat hyvin epävarmoja itsestään. Ylpeyttä on myös se, että asettaa itsensä muiden ja kaiken arvostelun yläpuolelle: Mikä SINÄ olet minulle mitään sanomaan!" Lainaus YLE - pyhät ja pahat
 
Minä sen sijaan käytän negatiivisesta ylpeydestä toista sanaa, korskeus. Ennenkuin luette seuraavan lainauksen muistutan että henkilökohtaisesti en ole lainkaan uskonnollinen ihminen, eikä tämä allaoleva teksti ole tässä siksi että harjoittaisin täällä uskonnollista propagandaa. Minusta tämä vain käy niin hyvin yhteen tämän kuvan "temppelin" kanssa, joka ei ole pelkästään järven rannassa - vaan sen päällä.
"[JJes. 2:10-22] Mene kallion kätköön, piiloudu maan peittoon Jahwen kauhua ja Hänen ylhäistä kirkkauttaan pakoon. Ihmisten ylpeät silmät painuvat maahan, miesten korskeus masentuu,. Sinä päivänä Jahwe yksin on korkea. Jahwen Sebaotin päivä kohtaa kaikkea ylpeää ja korskeaa, kaikkea korkeaa, niin että se painuu maahan Se kohtaa Libanonin setripuita, korkeita ja ylväitä, kaikkia Baasanin tammia, kaikkia korkeita vuoria ja kaikkia ylväitä kukkuloita, kaikkia korkeita torneja ja kaikkia vahvoja muureja, kaikkia Tarsiin-laivoja ja kaikkia uljaita aluksia. Ihmisten ylpeys häviää, ja miesten korskeus painuu maahan.
Sinä päivänä Jahwe yksin on korkea, mutta epäjumalat katoavat, joka ainoa. Silloin mennään kallioluoliin ja maakuoppiin Jahwen kauhua ja Hänen valtansa kirkkautta pakoon, kun Hän nousee maata kauhistuttamaan.
Sinä päivänä ihmiset viskaavat myyrille ja lepakoille hopea- ja kultajumalansa, jotka he ovat tehneet kumartaakseen niitä. He menevät kallioluoliin ja kallionhalkeamiin Jahwen kauhistavuutta ja Hänen ylhäistä kirkkauttaan pakoon, kun Hän nousee kauhistuttamaan maata. Lakatkaa siis luottamasta ihmisiin, joilla on vain henkäys sieraimissaan, sillä minkä arvoisia he ovat!"