Tänään tuli telkusta taas hieno dokkari Ernesto Che Guevarasta. Tuli vaan siitä ja sen legendaarisesta Che Guevara -kuvastosta mieleen miettiä että minkälainen valokuva on historian saatossa vaikuttanut minuun eniten.

Ei mahda mitään että kun on elänyt tiedonvälityksen piirissä ja ihmiskunnan ajat ovat aina enemmän tai vähemmän levottomat, niin sotakuvasto on Vietnamin sodasta alkaen ollut lehtien ja telkun kautta arkipäivää. Muistan Robert Capan (1913-1954) kuvia jo 60-luvulta,  Capahan tunnetaan parhaiten toisen maailmansodan kuvistaan. Vaikka itse kuvaan lähinnä lässyjä estetiikkakuvia viihdykkeekseni, yllättäen ehkä pidän Robert Capaa parhaana valokuvaajana mitä tiedän.

Kauneusihanteeni on aina ollut Elizabeth Taylor. Kukaan muu ei varmaan enää muista vanhoja aikoja kun 60-luvulta Jallu-lehti oli kuin olikin laatujulkaisu, jossa ei ollut pornoa vaan kuvareportaaseja maailmalta. Sieltä taisin nähdä ekat sensuellit kuvat Lizistä ja Marilynistä. Luin mummolassa Jalluja ja Hopeapeilejä ja sain lehdenlukukipinän joka on jatkunut näihin aikoihin asti. Ihme juttu että nyt kun lehtien teko olisi entistä helpompaa sellaisia minua kiinnostavia aviiseja on aina vähemmän ja vähemmän. Jostain kun saisi niitä 60-luvun lehtiä niin olisipa se hieno juttu. Kerran löydettiin lehtikeräyspisteestä 60-luvun Apuja nivaska, mutta Kissamau sosialisoi ne heti itselleen ennenkuin kerkesin tutustua niihin tarkemmin.

Leffaharrastajana (nyttemmin laiskuus iskenyt silläkin rintamalla) posterit ja filmstillit ovat ensimmäisiä varsinaisia valokuvanäyttelyitä joissa olen käynyt. Ennenhän leffateattereiden aulat ja ikkunat oli vuorattu julisteilla ja stilleillä joihin saattoi tutustua ennen kuvan katsomista.

Luontodokumentit ovat aina olleet lähellä sydäntäni. Muistan pienenä kun kävelimme Tipulaan (tyttölyseo) katsomaan Suuresta Valliriutasta kertonutta elokuvaa. Se oli aivan valtaisa elämys ja taisi olla eka elokuva, jonka kävin katsomassa ilman vanhempiani. Päällimmäisiksi nimiksi ovat jääneet mieleeni luontodokkaririntamalta Jacques Cousteau ja David Attenborough.

Laitetaan postaukseen otsikkoon 1. kun mulle tulee varmaan myöhemmin mieleen lisää tästä aihepiiristä ja jatkan juttua. Nää tuli nyt niinkuin päällimmäisenä mieleen.