Vaikka minä olen kirkostaeronnut ja niin muodoin pakana, en suinkan halveksi uskoa ja mulla onkin ihan omat mytologiat sen suhteen (mutta ei siitä tässä enempää).

Sopivasti pääsiäisen teemaan liittyen käväisin kuvaamassa Säynätsalon kirkon. Säynätsalohan on Jyväskylän Haiti eli eteläinen satellittisaari, jolla ei ole edes yhteistä rajaa varsinaisen kaupungin kanssa ja se koostuu saarista. Haiti myös siksi että käsittääkseni Suur-Jyväskylän rastafari-populaatiosta suurin osa oli ainakin ennen säykkiläisiä. Ja eteläinen ihan oikeesti sillä jo arkkitehti Alvar Aalto huomasi aikoinaan että sinne tulee kevät kaksi viikkoa aiemmin kuin Jyväskylään.

Koska Säynätsalon kunta on nykyisin osa Jyväskylää hallinnollisesti sen oma seurakuntakin lopetettiin vuoden 2005 alussa ja se on nykyisin osa Jyväskylän kaupunkiseurakuntaa. Seurakunnan sivuilla mainitaan Säynätsalon kirkosta näin:
Kauppaneuvos Hanna Parviainen lahjoitti Säynätsalon seurakunnalle kirkon loppiaisena 1927. Kirkon piirsi prof. Armas Lindgren yhdessä arkkitehti Bertil Liljeqvistin kanssa. Se edustaa kansallisromanttis-historistista tyyliä.

Kirkkoa pidetään Lindgrenin sakraaliarkkitehtuurin merkittävimpänä saavutuksena. Kirkossa on runsaasti arvokkaita taideteoksia sekä siinä on käytetty omaperäisesti materiaaleja, värejä ja koristeita.
64170.jpg
64169.jpg
64168.jpg