Tämän kuvasarjan esittämiseen on useita syitä. Päällimmäisin on se etten taas mahtunut normaalille parkkipaikalleni Minna Canthinkadulle, vaan jouduin jättämään auton toiseen paikkaan. Kävelin taas tämän Jyväskylän Juomatehtaan ohi.

Talo kiehtoo minua kovasti koska äitini on ollut siellä töissä aikoinaan 50- ja 60-luvulla tekemässä limpsaa (tehtaan toiminta loppui 1970 ja äiti meni Valmetille tekemään pyssyjä) ja paljonpaljonpaljon myöhemmin, kun tiloissa toimi Putti-Paja, tyttärenikin oli siellä töissä.

Me ollaan täälä blogissa juteltu aiheesta ja olen ennenkin laittanut juttua ja kuvia esiin kyseisestä Juomatehtaasta. Nyt olen näköjään aiheen suhteen jo melkoinen asiantuntija, ellen suorastaan auktoriteetti - kun Googlen hakukin tuottaa edellisen juttuni etusivulle hakusanalla "Jyväskylän Juomatehdas". ;D

Jyväskylän Juomatehdas oli muuten osa Mallasjuoma-konsernia. Valtakunnallisesti Mallasjuoman
tuotteet ovat olleet lahtelaisuuden symboleja. Mainoslauseet "Moi, Lahtelaista !" ja "Ei oo Lahden voittanutta" ovat jääneet eläviksi suomalaisten mieliin. Ymmärtääkseni Jyväskylässä kuitenkin käytettiin muuta kuin Launeen lähteen vettä. Mallasjuoman tehdas oli myös ainakin Oulun Toppilassa.

60-luvun lopulla erittäin suosittu juoma oli Peikkojuoma (tarkoitettu lapsille, toisin kuin nykyisin). Sivuilla spekuloidaan oliko Batman-hedelmäjuoman ja Peikkojuoman resepti sama. Tämä on ehdottomasti tarkastettava, sillä äitini oli just se henkilö joka sekoitti limsaan tarvittavat aineet. Ilmoitan vastauksen HETI kun käyn seuraavan kerran Tiituspohjassa.

Ne historialliset kuvatkin, missä äitini kauhanvarressa hämmentää limpparia on vielä etsimättä.

Kuvasarjan ensimmäisessä kuvassa ollaan kaupungistapäin vasta tulossa Vapaudenkatua Juomatehtaan kohdalle. Tässä vaiheessa leikittelin teemalla "Poika varjoisalta kujalta"...
191999.jpg

192001.jpg

192003.jpg