288773489_bcf58d0016.jpg
Valtiontalo - suojeltu
Originally uploaded by Halo Efekti.

- Voidaan tietysti odottaa edelleen. Sitten lopulta tapahtuu jotakin - jokin osa esimerkiksi sortuu - ja sitten alkaa poliisi tutkia, onko kyseessä rakennussuojelurikos, Lindh sanoo.

Rakennussuojelurikoksen maksimirangaistus on kaksi vuotta ehdotonta vankeutta. KSML

Jyväskylän Valtiontalo on Alvar Aallon suunnittelema rakennus, joka on suojeltu, mutta on jo niin vaarallinen että sitä on jouduttu tukemaan sieltä sun täältä ja osa siitä lienee käyttökiellossa romahdusvaaran takia.

Mahtaakohan Jyväskylän kaupungin yhdyskuntatoimen johtajalla olla kenties edessä linnareissu vielä jonakin päivänä? Jokuhan asiasta on vastuussa loppupeleissä. Kuka, sen määrittelevät lainoppineet.

Ympäristöministeriön sivuilla sanotaan asiasta näin:
"Rakennussuojelulain nojalla voidaan suojella rakennusryhmiä, rakennettuja alueita ja rakennuksia, joilla on kulttuurihistoriallista merkitystä joko rakennushistorian, rakennustaiteen tai rakennustekniikan kannalta. Suojeluperusteena voi olla näiden kohteiden erityiset ympäristöarvot tai rakennuksen käyttö tai siihen liittyvät tapahtumat. Rakennukseen luetaan kuuluvaksi sen kiinteä sisustus. Suojelu voi myös koskea rakennuksen osaa sekä siltaa, kaivoa tai muuta sellaista rakennelmaa ja rakennukseen liittyvää puistoa."

Museovirasto linjaa oman tehtävänsä näin:
"Rakennussuojelulaki antaa Museovirastollekin mahdollisuuden suojeluesitysten tekemiseen. Virasto on lisäksi asiantuntija kohteiden kulttuurihistoriallisten arvojen ja suojelutarpeiden määrittelyssä sekä laadittaessa säilymisen vaatimia suojelumääräyksiä. Kun rakennus on suojeltu, Museoviraston tehtävänä on ohjein ja neuvoin tukea omistajaa arvokkaan kohteen vaalimisessa. Suojelua valvoo ympäristökeskus ja Museovirasto yhdessä kuntien viranomaisten kanssa."

 Jyväskylän kaupunki sanoo rakennuksesta sivuillaan: "Valtiontalo - Kilpisenkatu 8.
Jyväskylän suojeluskuntataloa varten järjestettiin 1926 arkkitehtuurikilpailu ja uusintakilpailu seuraavana vuonna. Uusintakilpailuun osallistui myös Alvar Aalto nimimerkillä "Intra Muros". Aalto sijoittui kilpailussa toiseksi, mutta sai kuitenkin suunnittelutehtävän. Suojeluskuntatalo rakennettiin 1928-1929. Aalto suunnitteli rakennukseen kauppahallin, elokuvateatterin ja erilaisia toimistotiloja sekä siipirakennukseen juhlasalin lämpiöineen. Hallimainen juhlasali oli tunnettu hyvästä akustiikastaan ja siellä pidettiin monenlaisia musiikkitilaisuuksia. Valtio osti rakennuksen käyttöönsä 1930-luvulla, jonka jälkeen talo on tunnettu Valtiontalona. Talossa toimi mm. posti kuuden vuosikymmenen ajan aina vuoteen 1995. Valtiontalo muistetaan myös suosittuna tanssipaikkana. Siipirakennuksen sylinterimäisessä porrastornissa toimi sotien aikana ilmavalvonta-asema. Monilta piirteiltään pelkistetyssä klassistisessa rakennuksessa on myös funktionalistisia aineksia - talo edustaakin tärkeää vaihetta Aallon tuotannossa. Nykyään talossa on mm. Jyväskylän taidemuseon vaihtuvien näyttelyiden tila, Suoja."


Viereiselle alueelle ollaan myös suunniteltu Jyväskylän paikallisliikennekeskusta. Kaupungin suunnitelmassa (pdf) on optimistisesti valmistumisajaksi mainittu vuosi 2006, mikä on sangen epätodennäköistä kun koko hommaa ei ole edes aloitettu.