"Marja Korhonen ja Helge Herala kärsivät       IS 17.11.2006 07:02

Helge Herala muutti heinäkuussa Helsingin kaupungin ylläpitämään Riistavuoren palvelutaloon.

Rakastettujen näyttelijöiden Helge Heralan, 84, ja Marja Korhosen, 82, avioliitossa on erikoinen ongelma. Liki 60 vuoden yhteiselämä katkesi, kun Herala muutti heinäkuussa Helsingin kaupungin ylläpitämään Riistavuoren palvelutaloon. Korhonen joutui jäämään Malmille yksityiseen palvelutaloon Miljaan.

- Kun olin muuttamassa, totta kai kuvittelin että se Korhonen lähtisi mukaan. Näin ei käynyt. Tuntuu kurjalta, kun olemme toisillemme luvanneet olla yhdessä päiviemme loppuun asti ja sitten meidät näin yhteiskunnan toimesta erotetaan, Herala suree.

Kolme vuotta sitten Helge Heralan molemmat jalat amputoitiin diabeteksen vuoksi. Tämä nosti hoitokustannukset Miljassa 2500 euroon. Edullisempi paikka löytyi Riistavuoresta - mutta se koski vain Heralaa. Helsingin kaupungin vanhustenhuoltopiirin mukaan Marja Korhonen on niin hyväkuntoinen, että hänelle ei paikkaa voida myöntää. Kaupungin tekemä hyllytyspäätös oli läheisille suunnaton järkytys. Korhosella on diagnosoitu alzheimerintauti, jonka merkit ovat jo selvästi näkyvissä.

- Omaishoitajina näemme aivan toisen todellisuuden: sekavuuden, yksinäisyyden ja pelokkuuden. Arkipäiväisten asioiden hoitaminen on täysin mahdotonta ilman omaisten apua. Jokainen tietää, kuinka nopeasti alzheimer etenee ja mihin se johtaa. On huolestuttavaa, että vanhemmillani on myös paljon kohtalotovereita, Heraloiden poika Turo Herala, 52, kertoo."Lähde IS

hkilassy.jpg

Kopioin Helsingin kaupungin sivuilta Sosiaaliviraston henkilöstöohjeen (pdf) lässytykset tähän esille:
"varmistaa vanhoille ihmisille turvallisen ja arvokkaan elämän" - läpä läpä lässyn lässyn lää.

Rupesi oikein oksettamaan koko touhu, tietäen että samanlaista se on muuallakin Suomessa. Annan kuitenkin sosiaalivirastoille myrskyvaroituksen, jos minun läheisilleni tullaan esittämään tuollaisia tapoja "viettää arvokasta vanhuutta", niin sittenpähän näette mitä tapahtuu.

Muistuttaisin että Helsingin kaupungin vanhuspalvelujohtajille voi antaa palautetta seuraavilla yhteystiedoilla:
Vanhuspalvelujohtaja Arja Peiponen, puh. 09-3104 3180,
Sosiaali- ja lähityön päällikkö Tarja Kivekäs, puh. 09-3104 4450
Vanhainkoti- ja palveluasumisen päällikkö Eeva-Liisa Tuominen, puh. 09-310 42207

Helge Heralalta on amputoitu jalat ja Marja Korhosella on diagnosoitu dementia ja heidät Helsingin kaupunki erottaa yli 60 vuoden avioliiton jälkeen asumaan eri paikkoihin. Olen aivan tyrmistynyt. Tämä on niin sairasta että ihan oksettaa! Eivätkä kyseiset virkamiehet ymmärrä edes hävetä.
> ****************************
EDIT 18.11.: HUOMIO, "Asia on saanut uuden käänteen - IS:n juttu nostatti kiivaita kommentteja kaupungin toiminnasta ja eilen illansuussa pariskunnan poika Turo Herala sai helpottavan sähköpostiviestin uudesta sijoitusarviointipäätöksestä. Malmin sosiaalitoimesta ilmoitettiin, että pariskunnalle olisi järjestymässä palvelukaksio tai molemmille oma yksiö esimerkiksi Riistavuoresta" kertoo uusi Iltis.