276168525_029674d248.jpg

276168523_ee28513c53.jpg
Reed
Originally uploaded by Halo Efekti.

Wanhoja juttuja hampurilaiskulttuuriin ja American Graffiti -elokuvaan liittyen on muisteltu täällä ja muita uusia kuvia on laitettu tänne.

Sitten kävin vielä Tiikkarissa eläläkeläisiä moikkaamassa. Siellä oli puhe Huhtiniemen totuuskomissiosta ja sen tarpeellisuudesta. Olemme  tämän silloisen 9-vuotiaan kanssa lähes varmoja että siellä on ammuttu useita satoja Viipurin lohkon "karkureita".

Sotatilanteesta meillä on sellaisten henkilöiden jälkikäteen antamaa tietoa, joista kaksi Kempin joukkoon kuulunutta oli poistunut viimeisten joukossa Viipurista lahden yli uimalla ja yksi oli jäänyt siellä venäläisten vangiksi. Olen itse ollut paikalla kun toinen "uimareista" muisteli tapahtumaa ja kuolleiden määrää.

Uskomme että Päämajasta suoraan oli tullut käsky sotaoikeuden perusteella ampua "moraalin nostattamiseksi" joukoista eksyneitä ja käpykaartiin jääneitä miehiä ja epäilemättä niin myös tehtiin. Koska teloituskomppanian on täytynyt koostua joko vanhoista miehistä tai alle 17-vuotiaista pojista, on mahdollista että näitä pyöveleitä on vielä keskuudessamme. 17-vuotiaat kelpasivat tuossa vaiheessa hyvin maatamme puolustamaan kuten toinen kyseisistä uimareista voisi todistaa, jos olisi hengissä. Jos komissio perustetaan ja aihetta tutkitaan tullee selväksi että Päämajasta käskyn saaneena hääri sama jääkäripyöveli, joka oli jo aiemmässa kahinassa kunnostautunut punikkien listijänä.

Sattumalta juuri tämän toisen vuonna 1926 syntyneen hyvän uimataidon omanneen Viipurista pelastautuneen puolustajan takia arvostan Suomen sotaveteraanit äärettömän korkealle, vaikka sotilaina mukana oli myös monia omia sukulaisiani. Sattumalta hän oli mukana niissä puolustustaistelun kohtalonhetkissä mistä ei sankaritarinoita kerrota, eikä niitä linnoissa juhlita.

Sinänsä suomalaisten kollektiivisesta salailumentaliteetista kertoo jotain se että 1918 tapahtumia ei ole vieläkään kunnolla selvitetty. Ja että jopa tohtorinväitöskirjoja on hyväksytty väittäen että mitään teloituksia ei ole koskaan tapahtunut, kun sille ei ole löytynyt todisteita arkistoista...