Toimihenkilöunionin puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan työnantajat harhauttavat korkeakoulutettuja työntekijöitään nimeämällä heidät ylemmiksi toimihenkilöiksi, vaikka työtehtävien puolesta he olisivatkin pelkkiä toimihenkilöitä. Harhautuksen seurauksena työntekijät saattavat menettää tuloja, jotka he toimihenkilöinä saisivat.

- Esimerkiksi Nokialla ylemmiksi toimihenkilöiksi on tutkintonimikkeen perusteella nimitetty tuhansia toimihenkilöitä, joihin tulisi noudattaa toimihenkilöiden työehtosopimusta. Näin he ovat menettäneet useita työehtosopimuksen tuomia etuja, kuten ylityökorvauksia ja matka-ajan palkkaa, Rinne sanoi TU:n seminaarissa Helsingissä.

Rinteen mukaan ylemmäksi nimittäminen on perusteltua silloin, kun toimihenkilöllä on hallinnollinen, taloudellinen tai toiminnallinen vastuu yrityksessä ja itsenäinen asema.

Rinteen mukaan työnantajat valitettavan usein tarjoavat vastavalmistuneille ylemmän toimihenkilön työsopimusta, vaikka kyseessä on toimihenkilötehtävä ja tarjottu palkka sekä työsuhde-edut ovat kokonaisuudessaan liian matalat." Lähde KSML

Niinpä niin. Solong ylityökorvaukset ja matka-ajan palkka - ompahan kuitenkin hieno titteli, työsuhde-etuna saatu stressi ja mediaseksikäs brändi työnantajana... No, tämä ongelma ei tosin kosketa minua henkilökohtaisella tasolla, kun en ole siunattu enää edes harhaanjohtajan tittelillä, enkä ole siis Nokialla töissä. En ole ikänä ollut - enkä kyllä haluaisikaan olla, jos ihan rehellisesti sanotaan. En ole ostanut edes niiden kännyköitäkään vuosiin. Myöhästyivät aikoinaan simpukkansa kanssa ja nykyisin ovat liian paksuja ja kolhon näköisiä.
275434733_70857015d0.jpg

Photo hosted in Flickr