Selvitys: Espoo ei menetellyt vanhusparin häädössä väärin (MTV3 / Kotimaa)  
via Ampparit.com / Kotimaa on Oct 24, 2006

"Espoon kaupungin selvityksen mukaan tilanteen kärjistyminen johtui ensisijaisesti rakennusliikkeen ja päätöksen tehneiden oikeusasteiden ratkaisuista.

Espoon kaupunginhallitus on saanut selvityksen Yleisradion MOT-ohjelmassa esitetystä eläkeläispariskunnan häädöstä.

Selvityksen mukaan tilanteen kärjistyminen johtui ensisijaisesti rakennusliikkeen ja päätöksen tehneiden oikeusasteiden ratkaisuista. Kaupunki ei menetellyt väärin kaavoituksessa tai kriisiavun toteuttamisessa.

Espoolaispariskunnan tapauksesta kerrottiin MOT-ohjelmassa reilu viikko sitten. Matti ja Eliina Försti häädettiin omakotitalostaan Tuomarilassa syyskuussa. Lunastuskorvaukseksi määrättiin 145 000 euroa.

Nykyisin tontin omistava rakennusyhtiö NCC aikoo rakentaa paikalle kerrostalon. MOT:n mukaan pakkolunastuksella määrätyllä korvauksella pariskunta ei saa tontilleen rakennettavista kerrostaloista edes 50 neliön kaksiota.

Espoon kaupunginhallitus pyytää ympäristöministeriötä selvittämään lain mahdollista muuttamista niin, että lunastettavan alueen omistajalle voitaisiin turvata nykyistä paremmin se, että lunastuskorvaus vastaa asuntojen hintakehitystä. Nykyisin käytettävä hinnanmäärittely saattaa johtaa kaupunginhallituksen mukaan kohtuuttomuuksiin erityisesti kasvavilla kaupunkiseuduilla.

Lisäksi kaupunginhallitus toivoo selvitettävän, turvaako lainsäädäntö riittävästi ikääntyvien ihmisten asumista kotonaan niissä tapauksissa, joissa tontti voidaan lunastaa asuntorakentamiseen.

(MTV3-STT)"

No, tämä nyt oli arvattavissa että kun Espoon kaupunki pääsi tutkimaan itseänsä - niin mitään valittamista ei toimissa löytynyt. Ylläriylläri!. Kyllä Suomen lait on laadittu aivan väärin jos siinä sallitaan tuollainen. Eipä ihme että juristien suomenkieliseksi nimeksi oltiin tekemässä alunperin "käräjäveitikka" :(

Puhuttiin jo tossa viikonloppuna tiikkarilaisen eläkeläisen kanssa että meitä kahta olisi erittäin vaikea kuvitella kunnan tai valtion hommiin, missä pitäisi vaan niellä kaikki epäoikeudenmukaisuudet mitä joutuisi työnsä puolesta "asiakkaille" tekemään ja selittelemään toimiansa että kun LAKI sanoo nyt näin ja näin...

Pakkolunastuslain muutoksella on jo kiire saada se vastaamaan normaalin rivikansalaisen oikeuskäsitystä. Jyväskylässäkin alkaa Kuokkalan kehäväylän rakennustyöt ja tien alle jää ihmisten koteja. Heidän on saatava niistä asiallinen korvaus, mikä oikeuttaa sellaiseen rahamäärään että se mahdollistaa asumistason säilyttämisen. Lisätietoja Jyväskylän kaupungin lehdessä.