Valokuvatorstain tämänviikkoinen aihe on syksy.
On sitä tullut näköjään Googlen mukaan ennenkin kuvattua.

valokuvatorstai, syksy 2

"Ruskan ajankohta on kullakin paikkakunnalla/leveysasteella joka vuosi suunnilleen sama, lähinnä yön ja päivän pituuden sanelema. Ruska alkaa pohjoisesta: Utsjoen maisemissa se on parhaimmillaan jo syyskuun 10. päivän tienoilla, Kuusamossa noin 15.9., Oulussa syyskuun 20 päivän kieppeillä ja Etelä-Suomessa viikkoa paria tätäkin myöhemmin. Kesän ja alkusyksyn kuivuus saattaa nopeuttaa ja väritää ruskaa jonkin verran.

Alueelta toiselle siirretyt kasvit pyrkivät ruskaantumaan sen päivänpituuden mukaan, johon ne alkuperäisellä kasvupaikallaan ovat sopeutuneet. Päivän pituuden keskeistä merkitystä osoittaa sekin, että tietyt lajit (esim. vaivaiskoivu ja riekonmarja) ruskaantuvat ainakin Lapissa ennen aikojaan, jos niille annetaan jo kesällä pitkä yö (peitetään esim. mustalla muovilla muutamaksi yöksi). Katulamppujen lähellä - 'pitkässä päivässä' - säilyvät esim. koivun tai vaahteran lehdet usein pitkään vihreinä ruskaantumatta.

Ruskankeltaiset värit johtuvat siitä, että kuolevista lehdistä siirretään talven ajaksi talteen (mm. oksien kärkiosiin ja silmuihin) lehtivihreän typpipitoiset ainesosat, jolloin lehden muut väriaineet tulevat paremmin näkyviin. Luonnossamme on typpeä niukasti - sitä pitää säästää! Keltaista ksantofylli-väriainetta samoinkuin punertavan keltaista karotiinia (vrt. porkkana!) on siis lehdissä kesälläkin, tosin lehtivihreän peittämänä.

Näiden väriaineiden lisäksi monien ruskakasvien soluihin (soluvakuolleihin) kehittyy syksyllä punaista tai sinipunaista väriainetta, antosyaania. Sen merkitys on yhä lopullisesti selvittämättä, mutta ehkä se estää lehtisolujen ennenaikaista paleltumista syksyn yöpakkasissa tai estää auringon ultraviolettisäterilyn haitallisen vaikutuksen. On ajateltu, että syksy (lämpötila, valaistus) aiheuttaa kasville stressiä, joka tuottaa antocyaania (joka on antirespirantti).Kyky antosyaaniväritykseen on perinnöllinen: esim. tunturikoivun ((Betula pubescens ssp. tortuosa) eri yksilöiden erilainen kyky punaisen antosyaanin muodostamiseen on peräisin vaivaiskoivulta (B. nana): mitä punaisempi ruskaväritys on, sitä enemmän koivussa on vaivaiskoivun geeniainesta. Antosyaania muodostuu parhaiten silloin, kun sää on kirkaan kuulas ja öisin on pientä pakkasta. On ilmeistä, että jo keskikesän sää lyö leimansa tulevan syksyn ruskaväritykseen: mitä kuivempi kesä sitä voimakkaammat ruskavärit. Liian kuiva keskikesä saattaa kuitenkin tappaa kasvien lehvästöjä, jollon ruskaa ei tietekään syksyllä tule. Lämpiminä ja sateisina syksyinä ei ruska saa täyttä väriloistettaan, koska kuolevat lehdet alkavat nopeasti lahota tai tuhoutua loisten vuoksi. Antosyaania on monissa kasvin vihreissäkin osissa, mutta klorofylli saattaa peittää sen kesällä. - Keväisin ovat pohjoisessa kasvavan rauduskoivun pienet lehdet punertavia, antosyaanin värjäämiä. - Kukissa oleva sininen, punainen tai purppura ovat myös antosyaania." Lähde: http://www.oulu.fi/northnature/finnish/Suomi/ajankohtsyksy.html

273938280_781b944d76.jpg
Syyslaulu

San. Tove Jansson
Säv. Erna Tauro
Sov. Mika Pohjola
Suom. Esko Elstelä
Laulusolistit:
Mirja Mäkelä, Eeppi Ursin

274008574_4e15356a80.jpg

Photos hosted in Flickr